Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Τα Αιτήματα, τα Προσχήματα και οι Αιτίες

Μαθητές διαδηλώνουν παντού. Κάνουν αποχές, πορείες και κυρίως καταλήψεις. Βγαίνουν στους δρόμους, φωνάζουν για το μέλλον, για το αύριο, το δικό τους αύριο και των παιδιών τους. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εκατοντάδες σχολεία έχουν κατάληψη. Οι μαθητές τους ζητούν βιβλία, ζητούν καθηγητές, ζητούν ένα έναυσμα για μια καλύτερη παιδεία. Όλα αυτά αποτελούν τα ΑΙΤΗΜΑΤΑ τους και με την κατάληψη θεωρούν ότι θα υλοποιηθούν, μιας και δεν φοβούνται ούτε διστάζουν ούτε έχουν ενδοιασμούς στο να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη που έχουν ως πολίτες μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Από αυτή την εικόνα βλέπετε μερικά από αυτά τα ΑΙΤΗΜΑΤΑ. Οι μαθητές και με το δίκιο τους υψώνουν το ανάστημα τους μπροστά σε μια παρκμάζουσα πολιτεία και απαιτούν. Ωστόσο δεν είναι όλα ρόδινα και  το "φαίνεσθαι"  δεν πρέπει να μας εξαπατά.

Δεν γίνεται να ζητάς μια καλύτερη παιδεία όταν ο ίδιος με τη συμπεριφορά σου δεν αφήνεις τον καθηγητή να σου μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του. Δεν γίνεται να φωνάζεις για τα βιβλία όταν δεν τα ανοίγεις καν στο σπίτι σου και πολλές φορές οι αράχνες και η σκόνη δεσπόζουν πάνω τους καθώς αυτά είναι ξεχασμένα και χωμένα στα ράφια του δωματίου σου. Δεν γίνεται να κάνεις κατάληψη και κατά τη διάρκεια της να παίζεις μπάλα. Δεν γίνεται να κάνεις κατάληψη και η μόνη σου ανησυχία να είναι πώς να μην μπουν οι καθηγητές μέσα. Δεν γίνεται να κάνεις κατάληψη χωρίς ψηφοφορία. Δεν γίνεται να τάζεσσαι υπέρ της καταλήψεως και να κάθεσαι στο σχολείο για 4 ώρες.

Παρόλα αυτά οι καταλήψεις συνεχίζονται ακάθεκτα και με τα ίδια ΑΙΤΗΜΑΤΑ από τους αγωνιστές, που έχουν καθαρή την συνείδησή τους, και διαπράττουν το χρέος τους ως αυριανοί πολίτες που μάχονται για να αποκαταστήσουν το έλλειμα της δημοκρατίας. ΌΜΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΕΧΤΩ ΤΟ ΟΤΙ ΜΑΧΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΝΟΘΕΙΑ (και μάλιστα 2 φορές) ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 15ΜΕΛΕΣ. Στα λόγια λοιπόν όλοι είμαστε δημοκράτες, αγωνιστές και οραματιστές. Στην πράξη όμως η δημοκρατία έχει ήδη καταλυθεί  χάρη σε αυτούς που υπονόμευσαν την εκλογική διαδικασία, το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, ενώ στα λόγια παρουσιάζονται ως σώφρονες και αγαθοί πολίτες, που κύριο μέλημα τους είναι η αυριανή συμμετοχή τους στα κοινά και δη στις βουλευτικές εκλογές.

Εδώ λοιπόν ξεσκεπάζονται όλα. Για όσους δεν καταλαβαίνουν και για όσους εθελοτυφλούν. Εδώ λοιπόν τα ΑΙΤΗΜΑΤΑ καταλήγουν στο να γίνονται ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ ώστε να καταλήξουμε στην άμεση λύση του λουκέτου. Είναι απλά αφορμές και τίποτα άλλο. Ούτε δημοκρατική συνείδηση, ούτε επαναστατικό κίνημα που θα δώσει μια γροθιά στο κατεστημένο, ούτε αγωνιστές και οραματιστές, ΤΙΠΟΤΑ. Μία χασμωδία, ένα αλαλούμ, ένας γενικός ντόρος, μία μάζα που την κινούν οι άλλοι και την κάνουν ό,τι θέλουν.
Έτσι, μέσα από το μαλακό κουκούλι των ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ, και πίσω από το καμουφλάζ των ΑΦΟΡΜΩΝ κρύβονται (ή μάλλον καλύτερα είναι τόσο φανερές που μόνο όποιος δρα σαν ζώο δεν τις βλέπει) οι ΑΙΤΙΕΣ, που αποτελούν και τη θλιβερή πραγματικότητα. Οι κύριοι λόγοι της κατάληψης είναι φυσικά το χάσιμο του μαθήματος, το πανηγύρι που δημιουργείται, η συμμετοχή των μαθητών σε αυτό με σκοπό την διασκέδαση τους και την άνεσή τους. Το γνωστό σε εμάς "ΧΑΛΑΡΑ" είναι ο σκοπός όλης αυτής της φασαρίας. Η ανευθυνότητα, η  τεμπελιά, η σκανταλιά και η καλοπέραση κάνουν την εμφάνιση τους και δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο όλων μας. ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΜΟΡΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩΙΣΤΕΣ, ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑ ΑΛΛΟΘΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ.

Αν νοιαζεσαι πραγματικά για τους άλλους, γιατί εμποδίζεις με την κατάληψη τη μεταφορά της γνώσης σε αυτόν που ενδιαφέρεται να μάθει. Και πες ρε αδερφέ το ότι η γνώση είναι ανεπαρκής. Μην εμποδίζεις όμως αυτόν που δίνει Πανελλήνιες, μην εμποδίζεις την εκλογή του άλλου στο 15μελές γιατί έτσι επιβάλλεσαι πάνω στον άλλον όπως επιβάλλονται  πάνω σου (έτσι νομίζεις δηλαδή) το σύστημα, οι καθηγητές, η διευθύντρια ακόμα και οι γονείς σου
Φοβάστε να έχετε οποιαδήποτε ευθύνη ή μάλλον είστε ανάξιοι ώστε να την έχετε. Αυτό αποδεικνύετε.
Όλοι είναι από πάνω σας!!! Δεν σας αρέσει το αίσθημα επιβολής που νιώθετε. Για αυτό βαδίζετε στο ΧΑΛΑΡΑ και όπου πάει.

Και για αυτό έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, για αυτό παρακμάζουν όλοι οι θεσμοί, για αυτό δεν υπάρχει δωρεάν παιδεία, για αυτό δεν υπάρχουν βιβλία και για αυτό σας κάνουν οι άλλοι ό,τι θέλουν. Αν αναλογιζόταν ο καθένας μας αυτά τα απλά πράγματα και τα εφάρμοζε στην πράξη τότε το αύριο θα ήταν πολύ μα πολύ καλύτερο. Αλλά βέβαια με το ΛΕΓΕΙΝ ο καθένας κρύβει τις ΑΙΤΙΕΣ, πίσω από τα ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ και τα ΑΙΤΗΜΑΤΑ αποτελούν απλώς το άλλοθι σας.

3 σχόλια:

  1. Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω τους λόγους που έγραψες το κείμενο δικαιολογώ πλήρως τις απόψεις σου. Διαβάζοντας το όμως σαν ένας μη ενημερωμένος επι του θέματος αναγνώστης θα πίστευα ότι το κείμενο προέρχεται από έναν μαθητή που έχει μάθει να εντοπίζει τα μελανά κομμάτια σε κάθε είδος επανάστασης, η πες το όπως αλλιώς θες και να τα προβάλει με τέτοιο τρόπο που θέτει τον εαυτό του σε πλήρη αντίθεση. Σκέψου τι θα γινόταν αν όλα τα σχολεία έκλειναν λόγω κατάληψης(ακόμα και αν οι λόγοι είναι τελείως άσχετοι με πολιτικά ζητήματα,οπως συμβαινει στην περίπτωση μας)θα προβαλλόταν ως ενα ''κυμα''...θα παρέσυρε και άλλους, ο κοσμος θα έβγαινε στους δρομους και το απολιτικοποιημενο ''κυμα'' θα αποκτουσε καθαρη πολιτικη διάσταση. (εγω κανω το αντιθετο απο αυτο που κανεις εστιαζω στα θετικα οποιουδηποτε ειδους επαναστασης...αν και επαναλαμβανω οτι γνωριζοντας το θεμα συμφωνω μαζι σου.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Καταλήψεις είναι ένα εργαλείο διεκδίκησης αρκετά ξεπερασμένο από την δεκαετία του 90.
    Οι γνωστοί κομματικοί κύκλοι σπρώχνουν τους μαθητές γιατί οι Καθηγητές-Δάσκαλοι αρνούνται να χάνουν μεροκάματα για απεργίες και οι "μπροστάρηδες" εργατοπατέρες αν δεν έχουν πρόβατα που με αυτά, πως θα διαπραγματεύονται τα παχυλά και κρυφά κονδύλια στα αλισβερίσια των κομμάτων στο σημερινό κατάπτυστο και απαξιωμένο πολιτικό σύστημα της κομματοκρατίας!!
    Ψάξτε και βρείτε νέα όπλα με τα παλιά(καταλήψεις) το σύστημα δεν "τσιμπάει", πια!!
    Μην τσιμπάτε από τις σειρήνες που σας λένε διάφορα έξω από τα κάγκελα, καλό το παραμύθι τους, αλλά δεν έχει δράκο !!
    Προκαλέστε μας με δράσεις εμάς τους μεγάλους, να σας ακούσουμε !!
    Μυαλό έχετε βάλτε το να δουλέψει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή