Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

The Duo Jet Band


Κυριακή 2 Οκτωβρίου. Την επομένη το σχολείο θα ήταν κλειστό χάρη στην γιορτή του Διονυσίου Αεροπαγίτη και τι ποιο φυσικό από μία έξοδο τη νύχτα με την παρέα σου και τους φίλους σου. Αποφασίσαμε λοιπόν να πάμε στο Tiki Bar δίπλα από το μουσείο της Ακρόπολης. Αφού το βρήκαμε, μπήκαμε μέσα, ωστόσο με το ζόρι χωράγαμε μέσα. Κόσμος, πολύς κόσμος, που πλήθαινε και είχε κατακλείσει το bar.

Πραγματικά δεν ήξερα ποια ήταν η αιτία αυτής της κοσμοσυρροής. Την έμαθα, όμως, όταν είδα 4 άντρες να βγαίνουν στην σκηνή. Το πλήθος ζητωκραύγαζε. Ένας κάθισε στα Drums, ένας πήρε ένα κοντραμπάσο, ένας είχε μια κιθάρα (Gretsch) κρεμασμένη πάνω του και ο μπροστινός με μια ηλεκτρακουστική κιθάρα άρπαξε το μικρόφωνο και άρχισαν να παίζουν παλιά κομμάτια Ροκ ν’ Ρολ.

Πρώτη φορά είδα τέτοιο σχήμα και έμαθα ότι ήταν οι Duo Jet Band. Ένα συγκρότημα με έναν ήχο ΡοκαΜπίλυ που έκανε το πλήθος να χορεύει και εμένα με ταξίδευε κάπου στο Μέμφις το '50 την εποχή του Βασιλιά της Ροκ ν’ Ρολ και της ακμής αυτής της μουσικής. Η βραδιά συνεχίστηκε στο ίδιο κλίμα. Μια βραδιά γεμάτη χορό κέφι και τραγούδι. Σε όλο αυτό το κέφι συντελούσαν τα απίστευτα Break απο τον Drummer ο αυθεντικός ήχος σλάπ απο το κοντραμπάσο τα Rockabilly σόλο απο τον κιθαρίστα και τα φωνητικά του τραγουδιστή μαζί με τις χορευτικές του κινήσεις (σ.σ. κατέβαινε από τη σκηνή για να χορέψει με το πλήθος) και τον εξωπραγματικό ήχο που έβγαινε από την harmonica, που έβαζε το κερασάκι στην τούρτα σε μια νύχτα γεμάτη διάθεση, κέφι και χορό.

Εγώ, μιας και σαγηνεύτηκα από τον ήχο που έβγαζε η μπάντα, πήγα και τους γνώρισα. Ο απίστευτος Drummer ήταν ο Μάκης Ζώτος, ο αυθεντικός (κοντρα)μπασσίστας ήταν ο Γιώργος Δεγαϊτης, ο επιδέξιος κιθαρίστας ήταν ο Θάνος Παππαμανώλης, και ο Showman-τραγουδιστής ήταν ο Αντώνης Κανάρης, γνωστός και ως TonyBlue. Ήθελα να μάθω περισσότερα για αυτούς και για αυτό με προσκάλεσαν στο σπίτι του Αντώνη (στο θησείο) για μια συνέντευξη.

«Πραγματικά χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ και μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω μαζί σας.»
«Η χαρά είναι δική μας.»

«Καταρχάς, να σας δώσω συγχαρητήρια για αυτή την απίστευτη εμφάνιση που κάνατε στο Tiki Bar τις προάλλες.»
«Σε ευχαριστούμε φίλε Αντρέα, αλλά δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα χωρίς αυτό το φανταστικό κοινό»

«The Duo Jet Band, λοιπόν. . Με το όνομα φανταζόμουν ότι θα έβλεπα ένα ντουέτο με ακουστικές κιθάρες να παίζουν παλιά ακουστικά Μπλούζ. Εγώ βλέπω, όμως, να είστε 4.»
«(Γέλια). Το όνομα αυτό βγαίνει από το ιστορικό μοντέλο κιθάρας Gretsch.
Όμως, στην αρχή ήμασταν ντουέτο μέχρι που βρήκαμε τον Μάκη και τον Γιώργο!»


«Τώρα με τη λέξη ‘αρχή’ μου κάνατε την πάσα για να σας ρωτήσω, πώς ξεκινήσατε.»
«Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο το 2011. Εγώ (σ.σ. Αντώνης) γνώρισα τον Θάνο μέσω Facebook και είδαμε τα κοινά μας γούστα. Αποφασίσαμε λοιπόν να συναντηθούμε και μετά από 4 μόνο πρόβες καταφέραμε να κάνουμε το 1ο μας live στο καφέ-μπαρ Αψέντι στο Θησείο και να ανεβάσουμε ένα 2ώρο πρόγραμμα. Μας άρεσε πολύ και άρεσε και στον κόσμο που βρέθηκε εκεί. Και έτσι από hobby και χαβαλέ είπαμε να το συνεχίσουμε πιο σοβαρά. Μετά ήρθαν ο Μάκης και ο Γιώργος και δέσαμε σαν μπάντα. Ήταν η γέννηση των The Duo Jet Band»

«Πώς καταλήξατε σε αυτό το είδος μουσικής;»
«Προφανώς γιατί μας αρέσει. Το Ροκ ν’ Ρολ είναι η μουσική που μας εκφράζει και ταιριάζει και σε μας. Σηκώνει τη διάθεση στα ύψη και όσοι την ακούνε θέλουν να σηκωθούν να χορέψουν, όπου και να βρίσκονται και όποια και αν είναι η ψυχολογική τους κατάσταση. Είναι ένα είδος που δεν πεθαίνει ποτέ και πάντα κατα καιρούς απο διάφορα σχήματα έρχεται στην επιφάνεια και φεύγει. Ας ελπίσουμε ότι αυτή την φορά θα μείνει και θα είναι εδώ για πάντα . . για να μαθαίνουν οι μικροί και να θυμούνται οι μεγάλοι!»

«Πείτε μου λίγο πώς δουλεύετε, που μελετάτε?»
«Εδώ αυτό το σπίτι που βλέπεις είναι το στούντιο μας. Εδώ ξεκινήσαμε να κάνουμε πρόβες.Βέβαια πάμε και σε studio (προβάδικο) για να ηχογραφήσουμε κανα κομμάτι. Αλλα για απλές προβίτσες μας βολεύει εδώ γιατί έχουμε και τον δικό μας εξοπλισμό. Ο Μάκης παίζει όρθιος με μια απλή Drums, οι ενισχυτές είναι παλιοί με λυχνίες, κοντραμπάσο… ένα στυλ και οι κιθάρες μεγάλες τύπου σκάφους.
Εδώ ηχογραφήσαμε τα πρώτα μας κομμάτια ρυθμικής μπλούζ, γκόσπελ και Κάντρι επιρρεασμένοι από το στύλ και τον ήχο της Sun Records Studio που ο συνδυασμός όλων αυτών μας οδήγησε προς την καθαρή μουσική Ροκ ν' Ρολ!»

«Τι προσπαθείτε να κάνετε μέσα από αυτό;»
«Να μεταδώσουμε αυτό το αγνό συναίσθημα στον κόσμο και να επαναφέρουμε στην μνήμη του τις μέρες του ’54 -‘55 όπου ο Έλβις, με μια κιθάρα κρεμασμένη μ’ένα δερμάτινο λουρί στον ώμο του, τραγουδούσε το “That’s all Right Mama, Blue moon of Kentucky, Good rockin’ Tonight κ.α »

«Εκτός από τον Έλβις, έχετε και άλλες επιρροές και άλλα πρότυπα;»
« Eddie Cochran, Gene Vincent,Johnny Cash,Jerry lee Lewis, Muddy Waters, John Lee Hooker, Ray Charles είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που μας επηρεάζουν.»

«Εκτός από το Tiki Bar και το Αψέντι έχετε κάνει και άλλα live;»
«Φυσικά, έχουμε εμφανιστεί και στο 36 hours Like Radio Festival στις 4 Ιουνίου 2011 , στο Rockabilly Ol' skool Festival στο Ρίο στις 10 Ιουνίου 2011 και στο 16th Beering Vintage Motorcycle Festival που το διοργάνωσε η Λέσχη Κλασικής Μοτοσυκλέτας Πάτρας (ΛΕΚΛΑΜΠ) στο Catamaran Beach Bar»




«Τελειώνοντας, πού μπορεί να σας δει και πού μπορεί να σας βρεει ο Κόσμος;»
«Ο κόσμος μπορεί να μας δει live και να μας γνωρίσει την Πέμπτη, 27 Οκτώβρη, στο Blues Club στην Πανόρμου. Επίσης μπορεί να ακούει τα κομμάτια μας από το Page μας στο Facebook. (The Duo Jet Band, http://www.facebook.com/pages/The-Duo-Jet-Band/152514081468980?sk=info).»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου